tisdag 3 april 2018

Bilden av våra liv

Foto: Peter L
   Den här veckan har två nya serier premiär på teve. Lailaland i början och Sjölyckan senare i veckan. Lailaland är ännu en realityserie om livet på Lidingö. Vi får följa ännu en mediahungrig B-kändis som gör pengar på sin egen vardag precis som Pernilla Wahlgren före henne i Wahlgrens värld. Sjölyckan beskriver tre generationer som skall dela på ett sommarställe i 08-områdets utkant under fem sommarveckor. Precis som i Solsidan där det lyckliga vardagslivet beskrevs med hjälp av tre par på Djursholm är är den gemensamma nämnaren Felix Herngren som regisserat Sjölyckan och medverkade i Solsidan men var även medregissör till de senast årens populäraste teveserie.
   Livet i Sverige beskrivs numera från ett rikemans Stockholm där dessa värderingar får bilda norm för hur vi skall leva våra liv. Jag vet att det finns serier och filmer som försöker väga upp den här bilden i form av Ullared och liknande men de står sig slätt i jämförelse då serien om det framgångsrika varuhuset i Halland närmaste är att betrakta som förnedringsteve.
   Framgångsrika men neurotiska stadsbor kontra landsbygdens bonnläppar pekas ut som ytterligheter och förebilder i den medieström som sköljer över oss. Så klart att bilden kan nyanseras en del med andra serier och tevepersonligheter men i det stora hela matas vi med den här normen utan att för den skull stöta på något normkritiskt tänkande i den här frågan. Storstad mot landsbygd!
   Det som är lite udda i det här fallet är att både Miljöpartiet och Centerpartiet har Södermalm som ett av sina starkaste och mest framgångsrika valdistrikt. En paradox i sammanhanget. Andra olikheter kan vara stadens förbud av dieselbil  kontra landsbygdens dieselbil som krävs för att genomföra vardagen. Varg på landsbygd som har flest förespråkare från stan eller veganism och vegetarianism som växer sig starkast i stan men grödorna odlas på landsbygden. Skillnader i livstempo där landsbygdens gilla gång ställs i kontrast till stadens jäkt och snabba ryck där det senare är det önskade och ideala.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar