söndag 29 april 2018

Pivo

   Under en knapp veckas besök i Tjeckiska republiken som dessutom bjöd på en värmande "Pragvår" krävdes det en omfattande ansträngning för att hålla vätskebalansen. Som tur är erbjuder Tjeckien mängder av lokaler för ändamålet och det stora bryggeriet Pilsner Urquell är marknadsledande och omtyckt både av turister, men framförallt av lokalbefolkningen i den tjeckiska huvudstaden. Bloggen har sin ståndpunkt klar som kommer att framgå av detta blogginlägg.
Tidigare testningar har skett både i Grekland och Belgien med "gott" resultat. Nu är det alltså dags för en genomlysning av ölet i Pilsnerns hemland Tjeckien. Bloggen har tagit på sig uppgiften och tar den sig an med sedvanligt noggrannhet och omfattning. Sjejdel efter sejdel av det bärnstensfärgade guldet rann ner för bloggens strupe men ändå lyckades inte hela utbudet genomsökas och här kommer en skummande bedömning där bloggen ändå utsett en smakrik segrare.

5:e Pivo Norbert
Bloggen hittade fram till ett mikrobryggeri i närheten av Prags pampiga slott på höjderna ovanför Prag äldre och mer moderna stadskärna. Ett slott som också gett Pragförfattaren  Franz Kafka inspiration till den suggestiva och mörka romanen Das Schloss.
Norbert är en mörk historia som har en långvarig skumkrona som räcker nästan längre än ölet. Lite bittert och
med en viss jästsmak. Inget öl som föll bloggen i smaken. Dock finns mikrobryggeriet i en fantastisk miljö och klättringen dit ger ändå en torr strupe med en törst som släcks mer än av nödvändighet än av njutning.

4:e Pilsner Urquell

Här pratar vi kvantitet framför kvalité. Pilsner Urquell vräks ut i stora mängder på populära ölhallar med hög mysfaktor och ljudnivå. Resultatet av denna svaga öl på gränsen till vattning ger otaliga besök till bekvämlighetsinrättningen. Ser att ölet är populärt hos män och kvinnor både tjeckerna såväl som turisterna. Bloggen väljer gärna ett annat alternativ.

3:e Breznak på 2 litersflaska

På flygplatsen Vaclav Havel och i vissa välsorterade affärer säljs öl på petflaska. Denna butelj gick precis ned i bloggens ryggsäck och avnjuts nu i bloggens lugna vrå. Smakrik och bärnstensfärgad ger den en len och ljuvlig upplevelse som gifter sig bra med grillat under kylslagna vårkvällar.


2:a Krusovice ger en fyllig smak som smakar mer. 
En smak som sitter kvar länge i både strupe och 
minne. Smakar trånga tjeckiska gränder och den feta doften av Trdlink.


På första plats Gambrinus, en ny och fantastisk 
bekantskap. Skummande, djupt färgad 
av bärnsten 
Försvinnande god, reste håren på varenda en av
bloggens smaklökar. 
Försvann nästan innan fotografering på en ljum tjeckisk 
uteservering
i slutet av april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar