lördag 7 april 2018

IFK Norrköping på Behrn

Kamraterna från Peking besöker Behrn i säsongens första hemmafight. Norrköping med tre poäng i bagaget efter vinst senast hemma mot nykomlingen BP är revanschsugna efter vinterns cupdrabbning där ÖSK vann den gemensamma gruppen efter ett oavgjort resultat i den inbördes gruppmatchen öå Parken i Peking.
   Sport lyckades bärga den första bortapoängen på tio år i en snöig premiär i Sundsvall vilket får anses som ett fall framåt även om spelet var lamt från svartvitt. Fotbollsprofessor Axel Käll coachade magsjuk ett svartvitt som sin vana trogen spelade bra på två tredjedelar av banan men lyckades aldrig träffa mål på 90 minuter även om Simon Amin hade bollen i nätmaskorna. Tyvärr avblåst då bollen varit utanför kortlinjen i ett tidigare skede. Hoppas bara Källs magsjuka inte smittat ner laget så vi får en repris på ÖSK bandys skitmatch borta mot Ljusdal häromåret när det nu blir efterlängtad hemmapremiär i 2018 års allsvenska.
   IFK Norrköping är tippade som utmanare till de tre förväntade topplagen Malmö, AIK och Östersund och har sett om sitt hus framförallt framåt med nyförvärvet Jordan Larsson. ÖSK å sin sida väntade på att få klart med lånet av Denni Avdic från AIK som är en efterlängtad spelartyp, framförallt av bloggen. En längtan som rann ut i sanden när avtalet gick i stöpet. Länge sedan svartvit hade en lång targetplayer som kan dirigera spelet i luften i motståndar boxen. Ett ÖSK som har en försvinnande kort medellängd där Avdic skulle framstått som en jätte bland alla svartvita lilleputtar.
   Veckans utsedda experter på stryktipset hade inga större förhoppningar på hemmalaget den ene hade garderat med ett kryss men titelutmanaren Norrköping hade de flesta tipsen trots vinterns fördel för Sport i och med cupgruppsegern.

Norrköping, Valdemarsvik, Hudiksvall, Norrköping, Hallsberg,  Hörnefors
    8615 åskådare möttes av en organisation runt insläppet som var långt i från allsvensk. Långa köer trots att bloggen var ute i god tid gjorde att många med bloggen missade de första fem av denna match med derbynerv. Första halvlek var en pigg och öppen historia mellan de båda lagen där Sport i kraft av ett antal bra avslut på mål vann på poäng.
   Några saker var sig lika i hemmaspelet, Besara höll ibland bollen lite för länge. Nordin tappade bollen på mitten i farligt läge, Jansson agerade i buren något felplacerad vid några inlägg och hörnor, Igboananike och Sköld sprang sin vana trogen offside några gånger för mycket.
   Nyheter för i år i det svartvita spelet var annars ett ramstarkt försvar med endast tre spelare, hörnor som var farliga och inte gick långt över straffområdet, ett småpassningsspel som blivit kvickare och fyndigare och till viss del effektivare. Moralen och laget spelar  till domaren blåser för slutsignal. Glädjande var också det faktum att flera skott från distans avlossades mot den unge burväktaren i Norrköping. Men som sagt den sista tredjedelen av planen måste spelet vässas ytterligare, anfallarna spelar utan inbördes kontakt med varandra de har ingen hjälp av varandra utan där måste det till ett arbete för Käll och spelarna. Noterar också att ÖSK anfaller med ett fåtal spelare medan IFK får med sig betydligt fler lirare i anfallen och blir därmed farligare framförallt i andra halvlek.
   Nåja, 0-0 efter första halvleks pigga spel där IFK endast åstadkom ofarliga distansskott och några inlägg som landade närmare läktaren än ÖSKs mål. Som alltid saknar idrott logik och redan i andra minuten hittar Kalle Holmberg Ian Smith  som ensam i straffområdet trycker in ledningsmålet på volley för Norrköping. Sedan parkerar IFK bussen och tro det eller ej så ställer även hemmalaget upp sin buss alldeles bredvid! Otroligt trångt och tight på IFKs planhalva och ibland räknar jag till fem stillastående svartvita på den offensiva offsidelinjen som står stilla och väntar på bollen där både Mårtensson och Gerzic har svårt att hitta in med bollar.
    Noterar också att ÖSKs wingbackar oftast vänder ryggen till passningsläggaren och står för högt i plan istället för att komma något lägre ner i banan med fart. Anfallsspelet i hemmalaget saknade helt djup under stora delar av matchen.Ytterligare detaljer att slipa på under veckans träningar.
   Brunkaren och evighetsmaskinen Rogic blir i 84 minuten den som frälser hemmapubliken med ett skott i burgaveln. Men inget av lagen är nöjda med oavgjort utan ÖSK skapar flera hörnor och skott efter kvitteringen men det är Kalle Holmberg! som får sista ordet med en nick tätt över Janssons ribba.
   Spelarkritik är alltid subjektiv, men i första halvlek noterar bloggen framförallt Besara, Nordin och Björnquist. Rogic får en silverstjärna för det påpassliga målet och 93 minuters slit.
Profesore Käll skall också få beröm för att han vågar släppa fram en så ung bänk och Simon Amin skall bli kul att se i framtiden. Han verkar vara en blandning mellan Besara och Nordin.
   För övrigt anser bloggen att hela Behrn arena skall byggas in av läktare.