lördag 9 november 2013

Waits   "Well the eggs chase the bacon round the fryin pan" En enkel vardagsbetraktelse som blir en genial inledning på en poplåt.
Det är den inledande raden från låten "In the neighbourhood" av Tom Waits. Låten finns på skivan "Swordfishtrombones"som firar trettio år i år. Skivan markerade en omstart i Waits karriär med bolagsbyte och stilbyte. Som tur är gillar jag båda hans stilar och hans något ruffiga yttre bidrar till den  mysticism som finns runt Waits. Upptäckt i unga år i Kaliforniskt sjuttiotal, fick han agera förband till Frank Zappa och hade även sin vän författaren Charles Bukowski som sitt eget "förband". En sån konsert gav publiken en sista chans att se den borttynande beatrörelsen och dess sista suck i form av denna dubbelakt.
Den till synes ruffige och ovårdade, men stilsäkre, Waits är en mästare på att beskriva den verklighet som han själv tillhört när han under många år bodde och levde gatornas liv i Los Angeles mindre fashionabla områden. Ser framför mig att baskosten bestod av ägg och bacon och att han vid otaliga tillfällen tillagat och ätit denna maträtt. Sett på när ingredienserna fräst i stekpannan och rullat runt i smöret. När de bytt skepnad från råvara till tillagat som flutit omkring i stekpannan. En form av sorgsen tango, med Waits som observatör. Det är i vardagen stor poesi föds. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar