torsdag 21 april 2016

Klubb OrvarFoto: ÖSK Fotboll

   Inte riktigt rättvist att kalla den här samlingen fotbollsspelare för Klubb Orvar. Klubb Orvar är en samling sponsorer till ÖSK i dagens allsvenska. Orvar Bergmark, bördig från Byske, med i världslaget som högerback VM-58.  Länge Sveriges meste landslagsspelare och även senare förbundskapten för landslaget var en av ikonerna i svensk fotboll. Han spelade både fotboll och bandy i Örebro SK men var även en kort vända både till AIK i Stockholm och i Italiens AS Roma.
   Men det är högerbackar det här skall handla om och mitt förhållande till högerbackar i landslaget. Nummer två, högerbackar har traditionellt haft nummer två på ryggen men det är ingen glamorös position i laget.  Nästan nummer ett men ändå så långt ifrån. Tror det var i samband med VM-74 som mitt bristande förtroende för landslagets högerbackar började.
   Janne Olsson lirade back och var uppe på läktaren när Johan Cruyff snurrade som värst med den stackaren. Detta trots att han var en av de första med rödfärgade fotbollsskor många år före den trend som härjar bland dagens lirare.
   Näste högerback i raden är norrlänningen Stig Fredriksson som hade en något märklig norrländsk löpstil. Strumporna hängde lite halvhjärtat på benskydden och han lyckades få kaptensbindeln i landslaget trots att jag aldrig kunde förstå hans storhet.
   Sedan tog Roland Nilsson över backplatsen och en straffmiss  är minnet som vi har av Nilsson i landslaget.
   Pontus Kåmark tog sedan över och jag har nästan glömt honom som fotbollsspelare. Tror nog han gör bättre ifrån sig som tevekommentator.
   Just nu är det Mikael Lustig som har hand om tvåan i landslaget och trots namnet är det ingen rolig upplevelse. Skadad allt som oftast, och inte riktigt ordinarie i klubblaget och precis som sina företrädare en fotbollsarbetare med dåliga uppspel och bristande teknik som enligt mig ett
signum för högerbackarna i landslaget. Alla har satt defensiven i högsätet och uppvisar stora brister i det offensiva spelet.
Jan Olsson Foto: Lasticker.com
   Jag ser fram emot den dag vi får en högerback som vågar sig framåt och kan bidra till en stark svensk offensiv. Sveriges högerbackar får tre Markaskogar i betyg av tio möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar