onsdag 4 juli 2018

FIFA World Cup Åttondelsfinaler

  Det gäller vinna eller försvinna från och med åttondelarna. Vi får bevittna fotbollsmiljonärer brista ut i hejdlös gråt och förtvivlan men också euforisk glädje. Det står pengar, prestige, lukrativa framtida kontrakt och signeringar på spel. Varje match måste få en vinnare och det är rävspel, fegspel, avstängda spelare, spelare som stängs av och  spelare som förvägras straff trots det nya VAR-systemet. Vi får uppleva förlängningar och nagelbitande straffläggningar parat med nationalism men också förbrödring över nationsgränser. Klyschorna blir fler och fler i intervjuerna och svaren med innehåll som Bollen är rund, Vi tar en match i taget, Det gäller att ta vara på fasta situationer, Det är viktigt att sätta chanserna när man får dom, Vi måste ligga rätt i våra positioner står som spön i backen i den mixade zonen. Aldrig tidigare har det varit möjligt att följa så mycket i direktsändning från ett fotbolls-VM, det är matcher, presskonferenser, träningar, marscher av fans på väg till arenorna. Det är spelare som sänder direkt på instastories från omklädningsrum, hotellrum och flygresor. Spelare och ledare är hela tiden påpassade av experter som kan läsa på läppar, tolka minsta min eller tonfall utifrån ett analyserande perspektiv. Fotbolls VM är inget för den kameraskygge kan bloggen konstatera.

    Redan första dagen blev det tunga favoritfall då Messis Argentina och Ronaldos Portugal spelas bort från vidare avancemang i turneringen. Argentina stretade emot fransmännen ganska bra men Mbeppe och Griezman var på målhumör samtidigt som Messi återigen gjorde en slät figur i hans kanske sista mästerskap. Frankrike vidare och Argentina får tillsammans med Portugal dela skämskudde med Der Mannschaft.
Ronaldo hade inget kvar att ge i matchen mot Uruguay och portugiserna fick respass i åttondelen. Portugal detroniserades av Cavani som skojade bort europamästarna med två mål och det är bara för de två fotbollsmördarna Pepe och Ronaldo att sätta sig på flyget hem till Lissabon för fler lektioner i drama och gestaltning. Frankrike mot Uruguay i kvartsfinal och bloggen tippar Frankrike som vinnare.
   Andra dagens åttondelsfinaler fortsätter att bjuda på överraskningar och två förlängningar med straffläggningar där målvakterna i Ryssland, Akinfejev och Kroatiens Subasic spelade huvudrollerna med flera straffräddningar som tog respektive lag vidare. I en match med ett enormt bollinnehav från Spanien där det i och för sig spelades mest sidled och bakåt lyckades ryssarna med sin taktik att hålla Spanien stången i 90 minuter plus förlängning där till slut hemmalaget vann i straffläggningen. Ännu en favorit som får göra Argentina, Portugal och Tyskland sällskap på planet hem.
Kroatien är en av få favoriter som höll i åttondelen trots att Danmark spelade taktiskt smart och raderade ut storstjärnan Modric. Trist för Danmark som nu lämnar VM med en bitter eftersmak och lämnar det nordiska ansvaret i turneringen till Sverige. Ryssland mot Kroatien i kvartsfinal och bloggen tippar Kroatien som vinnare.
   Tredje dagen gav äntligen favoritsegrar. Brasilien börjar få upp ångan och Neymar Jr leder sitt lag med ett mål och en målpass. Vet inte om det är Wagner på högerbacken men det brasilianska spelet är som musik för öra och öga och Willian, Coutinho, Neymar Jr, Thiago Silva, Jesus, Paulinho, Firmino, Fernadinho och Casimiro skojar friskt med mexarna som för sjunde VM-slutspelet åker ut i åttondelen. Brassarna är fortfarande favoriter i bloggens ögon.
Med bara sekunder kvar av tilläggstiden gör belgarna 3-2. En heroisk kämpainsats av japanerna som efter 51 minuter av matchen ledde överraskande med 2-0. Två lyckade belgiska byten senare klarar de av att vända matchen och går till kvarten. Vilket spelare belgarna har, men räcker laget till? Bloggen har Belgien som andrahandsfavorit till VM-guldet. Vilken kvartsfinal det blir, fotbollsgodis väntar. Brasilien mot Belgien i kvartsfinal och bloggen tippar Brasilien som vinnare.
   Fjärde dagen är Sveriges dag med matchen mot alplandet Schweiz där Sverige börjar matchen bra i första halvlek med flera chanser och Ekdahl och Berg sumpar flest möjligheter. Noll noll i halvlek men känslan framför teveapparaten är trygg ändå. Tyvärr skaffar Lustig sig ett kort och är avstängd nästa match. Spelet jämnar ut sig och Janne är som en uppretad tiger i bur på kanten när domsluten inte blir som han tänker sig. Schweizarnas spel är bra, speciellt på sin vänstersidan kommer de fram gång på gång med inlägg som hela tiden nickas bort av Granqvist och Lindelööf-Nilsson om inte Robin Olsen tar hand om bollarna.
Forsberg målar Foto: Sportbibeln
 Forsberg ger Sverige ledningen i 65 minuten och varje vardagsrum, bar och ölservering i Sverige kokar av glädje och upphetsning. Under resten av matchen uppträder Sverige som japaner med ett uppoffrande spel. Svenskar som täcker. Svenskar som hoppar, Svenskar som kastar sig, Svenskar som springer, Svenskar som tacklas, Svenskar som fightas, Svenskar som kontrar, Det är gulklädda svenskar överallt på banan och Schweiz får gå mållösa av planen och Sverige är i kvartsfinal. Gustav Svensson är superb som ersättare för Seb på mitten och sparkapitalet Forsberg kan nog få ut ytterligare lite mer av sitt offensiva spel, men det kommer i kvarten. I övrigt är det en fantastisk lagprestation och bloggen är imponerad av de spelare som sitter fast på bänken och inte får göra en minut på planen. Det gäller verkligen att de håller humöret uppe nu när turneringen och förberedelserna snart varat i två månader. Dags för besök av flickvänner/pojkvänner igen kanske..... Sverige är en veritabel lagmaskin som bloggen hoppas kommer att fungera ett tag till. Risken är att den börjar komma i otakt då Janne gått runt på väldigt få spelare och en del börjar bli slitna. Grankvist börjar allt mer få likheter med Zeb Macahan om nu någon minns hans gångstil!
Den sista åttondelen mellan England och Colombia innehåller allt. Högt tempo, fula stämplingar, åtta gula kort, fega filmningar, skallningar, you name it. Kane trycker in sin tredje straff och två meter colombian i form av Yerry Mina nickar in kvitteringen i 93 minuten. Förlängning, som lagen har en halvlek var av, slutar mållös. Sedan straffar där England bryter sin straffläggningsförbannelse och vinner och sätter hela England i ett lyckotillstånd där nationen och framförallt pressen redan gjort laget och nationen till världsmästare 2018.
Sverige mot England i kvartsfinal och bloggen tippar Sverige som vinnare.

 För övrigt anser bloggen att hela Behrn arena skall byggas in av läktare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar