FIFA World Cup final och match om tredje pris

FIFA World Cup 2018
   Fotbollen har en särställning inom idrottsvärlden när det kommer till världsmästerskap. Endast sommar-OS kan mäta sig i mediaintresse, publikintresse och engagemang från publik och supportrar. Det är en fantastiskt bra produkt som FIFA har, ett guldägg helt enkelt, som man hittills vårdat ömt. Vinsten delas generöst bland deltagande lag som får en rejäl hacka för sitt deltagande. En viktig inkomstkälla för Sverige i den fortsatta talangutvecklingen på herr, dam och ungdomssidan.
   Nu har FIFA bestämt sig för att nästa VM skall spelas i Qatar där temperaturen ligger på runt +40 grader under sommaren vilket naturligtvis fått många att ställa sig frågan om klokheten i detta beslut om värdland för 2022 års fotbolls-VM. Lösningen kom i veckan då man bestämt att VM skall spelas 21 november till 18 december, en riktig utmaning för alla stora ligor som får göra ett "svenskt" uppehåll i sina serier. Dessutom ryktas det om att antalet deltagande länder skall utökas från 32 till 48. I och för sig har fotbollsvärlden utökats med fler länder men redan i år såg man att kvaliteten på de deltagande lagen skiftade rejält.
   Bloggen är nöjd, väldigt nöjd med att mästerskapet inte devalveras och spelar varje år eller vartannat år så som andra sporter gör med sina respektive mästerskap. Ingen sport nämnd, ingen glömd i denna sponsrings och medietäta värld vi lever icoch varje sport kämpar för sin stund i strålkastarljuset. Dessutom håller fotbollen på att OS är för U23 spelare vilket också indirekt höjer statusen på VM, ett klokt val.
   Nu är det dags för match nummer 63 och 64 i detta mästerskap som varit en fröjd att följa i soffan, på puben, på plats eller via social media. En hel del överraskningar har det varit samtidigt som vi generellt fått se rent spel, spännande matcher och snygga mål. Nu ska det avgöras vilka som får höja pokalen mot den ryska himlen och i fyra år få titulera sig världens bästa fotbollsnation. Men vi börjar med bronsmatchen:

Belgien tog bronset VM 2018
Belgien och England gör upp om de nesliga platserna tre och fyra där man som väntat vaskat om rejält i laguppställningarna. England hade bytt ut halva laget men behållit Kane och Sterling på topp samt Pickford mellan stolparna. Belgien hade också bytt en del men inte lika många gubbar sedan semifinalen. En ny in var Meunier som redan i 4:e minuten ger belgarna ledningen. En ledning som laget aldrig släpper utan tvärtom utökar med tio minuter kvar av matchens lirare Eden Hazard. Förutom de två målen hade Belgien några ytterligare heta chanser och vann VM-bronset välförtjänt i en match som inte skapade  känslor av något större slag. När slutsignalen ljöd var varken belgare euforiska eller engelsmän deppiga utan spelarna på plan klappade om varandra håglöst och med alla krafter uttömda. Belgarna fick brons och England som fyra tog hem "Sven Nylanderpriset" Trots att Belgien vann förlorade de och engelsmännen chansen att ta guldet, och då betyder inte tredjeprismatchen så mycket.

Frankrike världsmästare 2018
Frankrike och Kroatien spelar finalen i VM 2018 och en hel värld håller på Kroatien. Det lilla landet med 4 miljoner innevånare som producerar fotbollsspelare på löpande band är underdogs mot de franska fotbollsartisteriet. Det känns lite  meningslöst att räkna upp enskilda spelare i de båda lagen. Bloggen kan bara konstatera att det var 22 namnkunniga och skicklig spelare som spelade  finalmatchen. Matchen började avvaktande den första kvarten men i den 19:e minuten får fransmännen en frispark en bit utanför straffområdet på högerkanten. Griezmann knorrar in den i högtrafiken framför det kroatiska målet där Mandzuic touchar bollen och styr in den i egen bur, otagbart för Subasic. I 28:minuten bombar Perisic in kvitteringen på efterspelet av en frispark signerad Modric. I 34:e minuten är dags för VAR, då bollen tar på Perisic arm. Det var länge sedan VAR användes, men nu får Griezmann chansen från straffpunkten och slår säkert in den i målvaktens högra hörn. Första halvlek var en händelserik, välspelad och schysst historia som gav en oviss andra halvlek.
I andra halvlek gör Kroatien en anstormning första kvarten och med lite tur hade de kunnat få in en kvitteringen. Istället bredsidade Pogba in 3-1 i 59:e minuten. Andra halvlek är ett fyrverkerier av chanser när Kroatien går på offensiven för att komma ifatt målmässigt i matchen. I det öppna spel som blir ökar Mbappe till 4-1 i 65: minuten.  I 68:e försökte målvakten  Lloris dribbla Mandzukic i eget målområde men misslyckades och kroaten fick in det nödvändiga 4-2. Resten av finalen kontrollerade Frankrike spelet även om Kroatien höll mest i bollen så kommer de inte fram till några vassa chanser. Frankrike vinner finalen och är världsmästare i fyra år framåt.  Förbundskapten Deschamps är nu historisk som världsmästare både som spelare och förbundskapten.