lördag 7 juli 2018

FIFA World Cup Kvartsfinaler

Svenska fanan vajar stolt.
   Ett framgångsrikt VM i USSR 18 för Sverige och media drar direkt paralleller till VM i USA 94. Media tittar på både sportsliga framgångar för landslaget, de analyserar likheter i väder och engagemang på hemmaplan för oss fans. Sverige är den här gången bland de åtta bästa lagen i världen och på vägen dit har vi slagit ut storheter som Holland, Italien, Tyskland och Mexico. Lag som innehåller fotbollsmiljonärer och fotbollsmiljardärer och nu är det dags att möta det arroganta och självsäkra engelska landslaget. Just nu spekulerar media om allt och om alla spelare som är skadade eller nästan skadade eller kanske skadade i alla kvartsfinallagen. Media går helt enkelt bananas. Finns det inga nyheter skapar de själva hitte-på-nyheter. Här hemma i Sverige är alla gula landslagströjor slut så på lördag är Sverige lika gult som en skånsk rapsåker. Nervöst så det förslår.
   I kvartsfinalerna är sex lag från Europa och två lag från Sydamerika bland de sista åtta. Asiens sista representant Japan åkte ut i åttondelen i sista sekunden mot Belgien efter en överraskande stark insats. Det afrikanska lag som hade chans längsta i gruppspelet var Senegal som åkte dit på en duell med Japan om minst antal gula kort som man då förlorade. Surt, minst sagt.

Frankrike och Uruguay möts i första kvartsfinalen.  Efter en avvaktande inledning tar Frankrike över taktpinnen i matchen men Uruguay är inte ofarliga i kontringar. I 40:e minuten knoppar franske backen Varane in en suveränt frispark signerad Griezmann. Minuten senare är Uruguay väldigt nära en kvittering på en liknande situation men franske målvakten Lloris gör en suverän enhandsräddning.
I 61:a minuten skickar Griezmann iväg ett vobblande distansskott som efter en blunder av Uruguays målvakt hamnar i nätmaskorna. Stackars Muslera i målet!  Efter det lyckas aldrig Uruguay komma tillbaka in i matchen då inlägg, hörnor, frisparkar och inkast håller en alldeles för dålig kvalitet samt att det offensiva spelet saknar udd. Den skadade Cavani saknades i det sydamerikanska anfallet och Suarez blev ensam och ofarlig för fransmännen. Frankrike vidare till semi.

Brasilien och Belgien möts i andra kvartsfinalen  Första halvleken är ett fullkomligt fyrverkeri  av toppfotboll där alla 22 aktörer är världsartister. Belgarna tar ledningen i 13:e minuten på en hörna som ändrar riktning på en brasiliansk försvarare. Brasilien anfaller utan att tänka så mycket på försvarsarbetet och Lukaku iscensätter en kontring i 30:e minuten som leder till att de Bruyne kan placera en rackarrökare i målvaktens högra stolprot och Belgien tar ledningen med 2-0. Under den avslutande kvarten i första halvlek ser man desperationen i de brasilianska spelarnas ansikten och hemma VM 2014 ger plågsamma minnen hos brassarna. Brasilien några riktigt vassa chanser, men Tintin-skurk kopian i Belgiens mål Courtois gör några riktigt läckra räddningar och Belgien leder med två mål mot noll i halvtid. Andra halvlek är en konstant press från Brasilien som resulterar i en reducering med en kvart kvar av Renato Augusto men trots flera heta chanser lyckas inte brassarna få till en kvittering och därmed står Belgien som segrare i den bästa fotbollsmatch alla kategorier. Brassarna förlorade matchen under första halvlekens huvudlösa offensiv som gav Belgien 2-0 målet på en kontring. Det här innebär att det bara är lag från Europa kvar i VM. Trist, nu får bloggen sätta sitt hopp till sin andrahandsfavorit. Belgien stöter på grannlandet Frankrike i semi där de är bloggen favoriter..

Tack svenska fotbollsgrabbar.
Sverige och England möts i tredje kvartsfinalen  Bloggen är jämnårig med förbundskaptenen
Janne Andersson och båda tillhör vi Tipsextragenerationen som satt klistrad framför tjockteven varje vintrig lördageftermiddag på 70-talet. Leriga planer och skitiga dräkter, regn, kämpa och nedhasade strumpor. En kämparanda som vi ser i svenska landslaget idag medan engelsmännen har tagit åt sig kontinentala influenser och de gör det bra. Svenskt 4-4-2 mot Engelsmännens mer moderna 3-5-2. I förväg har det pratats mycket om fasta situationer för båda lagen och på en engelsk hörna i 30:e minuten lyckas de lura det svenska försvaret och Maguire går upp ostört och skallar in ledningsmålet. Som svensk satte bloggen hjärtat i halsgropen i slutminuterna av första halvlek då England får flera hörnor och chanser. Olsen och mittbackarna räddar från fler baklängesmål. Tamt och nervöst svenskt spel som inte skapar en enda chans värd namnet i första för Sverige. I inledningen på andra skapar Sverige en jättechans via Berg men Pickford i Englands mål gör en jätteräddning precis som han gör i 63 minuten på Claessons dubbelchans. Tyvärr har England mellan dessa svenska chanser utökat ledningen till 2-0 genom Dele i 59 minuten på en nick från nära håll. England är precis som väntat livsfarliga på varje fast situation och svenskarna är hela tiden ett par nummer för små. Olsen, Claesson och Lindlöf-Nilsson kämpade bäst i ett svenskt lag som visat prov på betydligt bättre spel tidigare i turneringen. England till semi.

Kroatien och Ryssland möts i fjärde kvartsfinalen Ett hemmalag stärkt av publiken gör vad de kan mot kroaterna som håller i taktpinnen under första halvleken. Plötsligt bombar Chereshev  in ledningsmålet i målvaktens vänstra kryss efter en halvtimme. Kroaterna hinner reducera innan paus på en snabb kontring där Kramaric sätter huvudet till ett precisionsinlägg från vänsterkanten. Andra halvlek mer avvaktande men några heta chanser från båda lagen. Spelmässigt övertag från Kroatien och Modric dominerar fullständigt.
Förlängning som Kroatien får förstörd av flera skador så man är tvingad att göra flera oplanerade byten och omdisponeringar i laget. Sedan plötsligt en hörna och Kroatien gör 2-1 och glädjen resulterar i en TV-puckhög av spelare. Imponerande av kroaterna men ryssarna lyckas kvittera i 114:e minuten på en nickskarv av Fernandez och glädjen visste inga gränser på läktarna. Det slutar i straffläggning, precis som det gjorde för lagen i åttondelen. Kroatien är bäst på straffar den här gången. Kroatien får spela mot England i semi och är bloggens favorit.

För övrigt anser bloggen att hela Behrn arena skall byggas in av läktare.