onsdag 18 juli 2018

Van Morrison på Trädgårdsföreningen

 
Foto: Livenation
   En stekhet och kvav måndag i juli var det då dags för bloggen att träffa två av rockvärldens giganter som håller igång trots att de nått pensionsåldern för många år sedan. Van Morrison har Graham Nash som förband på sin världsturné som gör ett stopp i Göteborg hos Trädgårdsföreningen.
Graham Nash Foto: BBC
 Den 76-årige Graham Nash med förflutet i rockband som The Hollies och Crosby, Stills, Nash and Young uppträdde i sällskap med en elgitarrist och en kille på orgel medan han själv spelade akustisk gitarr eller elpiano. Som mellanspel berättade han drogdränkta anekdoter  från CSNY-eran som den pryda svenska publiken inte alls uppskattade. Låtar som Marakesh Express och Teach your children var härligt njutbara i den här sättningen och Trädgårdsföreningens omgivningar gav en härlig inramning till musiken där de flesta i publiken kommer ihåg CSNY såväl som The Hollies storhetsperiod för de var själva med när det begav sig. Medelåldern i publiken är hög liksom antalet åderbråck och celluliter på den sommarklädda storpubliken. Tyvärr plockade inte Nash fram någon av låtarna från Hollies-åren kanske på grund av låtarna brist på budskap. Något som tidigare gjorde att Nash lämnade den engelska gruppen till förmån för den amerikanska folkrockgruppen CSNY. Nash är den amerikanska västkust folkrockaren som råkade bli född i Manchester och lämnade öriket så fort han fick chansen. Efter en timme i den svenska solen tackar Nash för sig och publiken får en chans att läska sig i värmen med allehanda drycker.
Van Morrison Foto: GP
   Prick klockan åttan kliver Van Morrison in på scenen samtidigt som han spelar saxofon. Helt klädd i svart förutom skjortan dominerar han den helsvarta scenen där även hans sju personer starka kompband uppträder i helsvart. Låtarna framförs i tät följd och det ges inte utrymme för något mellansnack, erfarna konsertbesökare berättar att Van Morrison säger mindre till publiken än vad Dylan gjorde på samma scen för halvdussinet år sedan. Och det vill inte säga lite, men väldigt mycket om artisternas storhet. Inte ett Hej, inte ett tack, inte ett hej då. Inte något alls i kommunikation med publiken mer än musiken så klart.
   Kontrabas, vibrafon, elviolin, trumpet med sordin finns med som instrumentering på scen samt på några låtar munspel som Van spelar själv. Förutom saxofon som han ofta tar till i låtarna.
 Morrison är fåordig och pratar aldrig med publiken utan bara ger olika musikaliska direktiv till bandet och om vilka låtar som skall spelas. Det utvecklar sig till en jazzkonsert med rythm n´ bluesinslag. Van Morrison kör låtar från hela karriären inklusive hans tid i sextiotalsgruppen Them.  Sir Ivan Morrison spelar Gloria, Moondance, Have I told you lately, Brown eyed girl, Into the mystic och Real real gone för att nämna några låtar ur kvällens imponerande setlist. Morrison lämnar scenen sjungande och publiken får aldrig in 73-åringen på scenen igen där kvällen avslutas i ett musikaliskt och meteorologiskt crescendo som får publiken att lämna Trägår´n väldigt nöjda och väldigt våta.
Respektavstånd Foto: ÅJ

  Både Nash och Morrison har trots sina respektive åldrar rösterna i behåll och gör på var sitt sätt bra konserter med små medel och det är imponerande att se dem orka och fortfarande ha glöden för musiken i behåll. Scenshowen är minimal för att inte säga obefintlig, men det är liksom inte något som saknas då vi får vara med om en rockhistorisk resa med  Blackpool och Belfast som start och ett utmanande sextiotal till ett grånat och retrospektivt tiotal.
Konserten får 9 Markaskogar av tio möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar