onsdag 11 juli 2018

FIFA World Cup Semifinaler

VM blev lite mer beige när Sverige försvann.
   I förra omgången tog VM slut för Sverige. Engelsmännen blev för starka. Svenskarna behöver inte skämmas för det, i samma omgång åkte Brasilien, Uruguay och Ryssland ut. På vägen har Sverige tagit många fina skalper och flera storlag har fått borda planet hem långt före Sverige från turneringen.
   Känslan i Sveriges match mot England var att energidepåerna var slut efter ett flitigt matchande och ett uppoffrande spel. Janne Andersson har dessutom gått runt på väldigt få spelare vilket sliter på de spelare som spelat mycket och de som kommit in som avbytare har tyvärr inte riktigt hållit måttet. Sverige hade med andra ord en tunn trupp där framförallt anfallsspelarens visade sig för ofarliga. Fyra anfallare lyckades bara åstadkomma ett enda mål på fem matcher. Nej, bloggen saknade inte Ibra, men vi måste bli giftigare och effektivare framåt om vi skall gå till EM-slutspel 2020, den saken är klar.
   Elitfotbollens sätt att spela matcher börjar mer och mer likna det sätt som en handbollsmatch spelas. Försvarande lag ställer upp sig med elva spelare på "rätt" sida bollen och täcker ytor och gör det svårt för motståndarna att komma igenom.
   Det som allmänt sågs som svagaste gruppen i VM var den som Belgien och England spelade i och nu är dessa båda lag i semifinal! Kanske var det inte den svagaste gruppen när VM kommer att summeras till hösten.
Mbappe och Hazard Foto: SVT
   Första semifinalen spelades mellan grannländerna Frankrike och Belgien. I första halvlek verkade det mest som om det var den årliga vänskapsmatchen lagen mellan och de hjälpte varandra upp om motståndaren hamnat på gräset och bad om ursäkt om de sparkat varandra för hårt på smalbenen. Filmfritt helt enkelt.  0-0 efter 45 minuter där Mbeppe och Hazard firade stora triumfer med sin snabbhet. Lloris och Cortois höll sin respektive nolla med några fina räddningar var medan Griezemann och de Bruyne styrde spelet på mittplan för respektive grannland.
På hörna i 51:a minuten gör Frankrikes doldis mål på hörna, en nickskarv vid första stolpen där han  för en gångs skull hinner före Fellaini och gör Cortois i Belgiens kasse chanslös när bollen kammar en ny bena i belgarens perfekta frisyr. Efter målet väljer Frankrike att spela svenskt med handbollsuppställning och detroniserar belgarnas alla stjärnor. Det blir lite nerv och lite hårdare spel men fransmännen kontrollerar matchen och det blir heller aldrig någon riktig forcering från belgarnas sida, det tillåter aldrig fransmännens defensiv. Eden Hazard glimtar bitvis till men orsakar ingen större fara i det franska straffområdet. Lukaku är matchens stora besvikelse och doldis och får inget uträttat och de Bruyne blir kringskuren av Pogba och de övriga på det franska mittfältet.
Det är bara att lyfta på panamahatten för Frankrikes sätt att genomföra matchen som gav dem en välförtjänt finalplats.

Andra semifinalen spelades mellan Kroatien och England. Redan i femte minuten knorrar Englands högra wingback Trippier dit en frispark i krysset hos Subasic. Sterling är hypersnabb och skapar mängder av problem för Kroatien i första och de framstår som stillastående precis som de gör när Maguire hoppar på hörnorna. Mot slutet av första börjar Kroatien så smått komma in i matchen och segheten från kvartsfinalen börjar försvinna. Andra blir ett ställningskrig med visst övertag för Kroatien som resulterar i en kvittering i 75:e minuten då Perisic sular in kvitteringen från nära håll. Kroatien har även en boll i stolpens insida och Harry Kane har en bra nickchans som han bara touchar och den går utanför mål. Förlängning där England tidigt har en härlig nick på mål som räddas på mållinjen av en utespelare. Resten av förlängningen styrs av Kroatien och när Mandzukic i 109:e minuten slår in Kroatiens ledningsmål kokar stadion av kroatisk glädjeyra. England avslutar med tio man då Trippier måste utgå med kramp och Englands försök till reducering är krampaktiga även dom. Kroatien till final.
För övrigt anser bloggen att hela Behrn arena skall byggas in av läktare.